De meeste patiënten die bij mij komen, hebben al eerder contact gehad met de huisarts of specialist en weten de westerse naam van hun aandoening. Een diagnose stellen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is op andere principes gebaseerd dan je westers gewend bent.
Observatie
Meteen als de patiënt binnenstapt, begint de observatie. Hoe ziet de patiënt eruit, is hij gezet of juist mager? Hoe is de kleur van de huid? Glanst het haar of juist niet? Hoe gedraagt hij zich; is hij snel of langzaam in het praten of bewegen? Op deze manier is te bepalen of de persoon meer Yin of Yang in zich heeft. Alleen al door te kijken wordt belangrijke informatie verzameld.
De gezichtsdiagnose
Vervolgens wordt het gezicht beter bekeken. Hoe zien de wenkbrauwen eruit? Zijn ze lang, kort, chaotisch of ordelijk. Ook de grootte van de ogen geeft veel informatie. Zitten er verkleuringen in het gezicht? Zitten ze rondom de mond of rond de slaap? En hoe diep is de gleuf die tussen mond en neus zit? Zijn er veel kraaienpoten en hoe lopen ze? Al deze informatie geeft niet alleen inzicht in de persoon, maar ook een aanwijzing naar de kwalen.
Vraaggesprek
Tijdens het vraaggesprek kan je vragen verwachten over je eetlust, de stoelgang en slaappatroon. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus een belangrijke factor in de energie huishouding. Ook hier zullen vragen over gesteld worden. De normale levensfunctie is voor de TCG erg belangrijk.
De polsdiagnose
Het voelen van de pols is een van de manieren om tot een diagnose te komen. Op beide polsen wordt op drie verschillende plaatsen de pols gevoeld. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te voelen, is het mogelijk om meer te weten te komen over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.
De tongdiagnose
Het bekijken van de tong is eveneens belangrijk. Bepaalde zones op de tong geven informatie over de organen. Is er sprake van beslag op de tong? Wat is de kleur van het beslag? Waar zit het voornamelijk? Is de tong gaaf of heeft deze cracks (scheurtjes). Welke kleur heeft de tong? Is het roze, rood of paars? Welke vorm heeft de tong? Is het breed of smal? Is het opgezwollen of uitgedroogd?
De handdiagnose
Het bekijken van de handen is ook erg waardevol. Bepaalde zones op de hand geven informatie over de organen. Zien de nagels er blauwig uit? Zijn de nagels bol of hol? Voelt de hand vochtig of droog aan? Is de hand zacht of hard?
De buikdiagnose
De belangrijkste manier om een diagnose te stellen in de praktijk gebeurt via buikdiagnose. Het betasten van de buik geeft informatie over de verschillende orgaan energieën. Hierbij wordt er op een aantal zaken gelet : Is de buik gevoelig? Welke punten zijn gevoelig? Is de buik hard of zacht? Hoor je vloeistoffen klotsen? Voelt de huid droog aan?