18 Tips om te voorkomen dat je slecht slaapt

Kan je niet in slaap vallen? Of word je ’s nachts meerdere keren wakker nadat je wel in slaap ben gevallen? Als acupuncturiste zie ik met grote regelmaat cliënten die aangeven dat ze slecht slapen. De een kan de slaap niet vatten. De ander valt wel makkelijk in slaap maar wordt ’s nachts meerdere keren wakker. Soms liggen ze te piekeren, maar meestal hebben ze er geen duidelijk aanwijsbare redenen voor. Het vervelende van te weinig slapen is dat je gezondheid er onder gaat lijden. Je wordt moe, prikkelbaar en je productiviteit op het werk daalt. Je krijgt last van hoofdpijn, stress, concentratieproblemen, depressies en veel andere klachten.

wat-doet-slaapgebrek-eigenlijk-met-je

Binnen de Chinese Geneeskunde wist men al dat onvoldoende slapen slecht is voor je gezondheid. Een aantal vragen die nodig zijn om een diagnose te kunnen stellen gaan dan ook over de nachtrust. Van cliënten wil ik weten hoe laat ze naar bed gaan en of ze makkelijk in slaap vallen. Als dat niet zo is dan wil ik weten hoe lang duurt het voor ze wel in slaap vallen? Wat houdt ze wakker? Worden ze midden in de nacht wakker? Hoe vaak worden ze wakker? Gaan ze plassen als ze wakker zijn? Op basis van de antwoorden die ze geven maak ik een behandelplan met punten die geprikt worden. Ook zijn er simpele tips die ik aan cliënten meegeef. Een aantal van deze tips staan hieronder.

Tip1- Drink groene thee in plaats van koffie in de ochtend
Dagelijks groene thee drinken is beter voor je gezondheid dan koffie. Groene thee zit vol met antioxidanten en het bevat veel minder cafeïne dan koffie.

Tip2- Vermijd koude dranken of voeding voor je naar bed gaat
Binnen de Chinese Geneeskunde gaat men ervan dat je lichaam te hard moet werken om het koude water dat je hebt gedronken op te warmen. Als je te koud eet of drinkt voor het slapen dan wordt je lichaam extra actief waardoor je wakker blijft.

Tip3- Ga elke avond voor 23:00 naar bed
Ga elke avond voor 23:00 naar bed. In de Chinese Geneeskunde gaat men ervan uit dat je dan een volle slaapcyclus krijgt. Rond 23:00 begint het herstelproces van je lichaam.

Tip4- Loop op blote voeten of laat je voeten masseren
Je voetzolen zijn een weerspiegeling van je gehele lichaam. Door op blote voeten te lopen of je voeten te (laten) masseren ben je indirect je gehele lijf aan het behandelen. Het zorgt ervoor dat je beter in balans komt. Hierdoor slaap je vaak beter.

Tip5- Zorg voor ventilatie
Zorg voor schone lucht en voldoende ventilatie in je slaapkamer. Laat altijd een raam open of zet het op een kiertje.

Tip6- Plaats je voeten in een bak met warm water
Plaats je voeten in een bak met warm water of neem een warme douche. Het helpt je te ontspannen en beter te slapen.

footbath_lg

Tip7- Een goede matras doet wonderen
Zorg voor een goede matras. Er is niks zo vervelend als een bed dat niet lekker ligt.

Tip8- Eet niet te pittig
Pittig eten en alcohol brengen je lever van slag. Vaak word je dan in de lever tijd wakker. Dat is tussen 1.00 a.m en 3:00 a.m.

Tip9- Masseer zachtjes je oorlellen
Heb je weleens naar kleine kinderen gekeken die willen slapen? De meesten gaan aan hun oorlel friemelen. Door je oorlellen zachtjes te masseren raakt je lichaam ontspannen. Aan de voor- en achterkant van je oorlel zitten punten die de slaap stimuleren.
Oormassage

Tip10- Blokkeer teveel licht in je kamer.
Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk licht in je kamer hebt. Hoe donkerder des te beter. Elektrische apparaten die te veel licht geven kan je bedekken of ergens anders plaatsen zodat je er geen last van hebt. Als het niet lukt om alle licht te blokkeren, gebruik dan een slaapmasker.

Tip11- Doe rustig aan voor je naar bed gaat.
Een actieve levensstijl bevordert een goede nachtrust. Zorg er wel voor dat je 2 a 3 uur voordat je naar bed gaat niet meer actief aan het sporten bent. Je lichaam moet dan richting rustfase gaan.

Tip12- Zet elektrische apparaten uit.
Zet elektrische apparaten zoveel mogelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan je mobieltje, laptop, computer of televisie. Er zijn veel mensen die last hebben van de straling. Dit houdt hen uit hun slaap.

Tip13- Eet niet te veel
Eet voordat je naar bed gaat niet te veel. Als je te veel eet zijn maag en darmen veels te actief. Hierdoor slaap je moeilijker.

eat-a-lot2

Tip14- Mediteer
Ben je aan het draaien en keren in bed? Probeer dan rustig naar je buik te ademen. Het zorgt ervoor dat je hoofd leeg wordt.

Tip15- Zorg voor en koele slaapkamer
In een te warme kamer slaap je moeilijker. Zorg ervoor dat je slaapkamer een temperatuur heeft tussen de 16-18 graden.

Tip16- Zorg voor een slaapritme
Ga elke dag rond de zelfde tijd naar bed, dan is je lichaam daar op ingesteld.

Tip17- Slaapkamer alleen voor slapen en seks
Gebruik je slaapkamer alleen voor slapen en seks en niet voor werk, eten of tv kijken. Anders ga jij je slaapkamer met andere zaken associëren.

Tip18- Acupunctuur helpt
Mocht je ondanks alle adviezen nog niet in slaap kunnen vallen dan kan acupunctuur helpen. Acupunctuur wordt al duizenden jaren gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Zelfs een van de belangrijke vragen bij het stellen van een diagnose gaat over slapen. Men wist vroeger al dat je gezondheid achteruit gaat als je slecht slaapt. Wat betekent dit voor jou? Er wordt onderzocht waarom jij slecht slaapt. Op basis van je antwoorden en lichamelijk onderzoek krijg jij een behandeling die past bij de redenen waarom jij slecht slaapt. Acupunctuur zorgt ervoor dat je veel meer rust ervaart en beter kan ontspannen.

slapen

Like ons op Facebook

Heb je baat bij mijn tips? Ken je iemand die slecht slaapt en baat zou hebben bij dit artikel? Deel het op Facebook, Twitter of stuur het door naar een vriend of vriendin. 

Naominioma

Acupuncturiste Naomi Nioma Welkens behandelt al 10 jaar cliënten die last hebben van vruchtbaarheidsproblemen, pijn, stress en allergieën.