Blaasklachten

Geplaatst op door

Blaasontstekingen, urineverlies en een overactieve blaas komen veel voor en zijn erg vervelende klachten.
Blaasontstekingen komen meer bij vrouwen voor. Doordat de urinebuis bij vrouwen korter is bereiken bacteriën makkelijker de blaas. Bij mannen hebben deze een langere weg af te leggen en worden ze vaak al weer naar buiten gespoeld voor ze in de blaas zijn aangekomen. Een incidentele blaasontsteking kan prima door de huisarts worden behandeld, maar veel mensen vinden het vervelend steeds antibiotica te moeten gebruiken als de klachten terugkomen. Terugkerende blaasontstekingen kunnen zowel acuut goed behandeld worden als ook ter preventie.

Urineverlies is ook een veel voorkomende vervelende klacht. De meest voorkomende vorm van urineverlies is de zogenaamde stress incontinentie. Dit is urineverlies door druk op de blaas, tillen, niezen, lachen, etc. De oorzaak is een verminderde kracht van de sluitspier.  Soms verergerd het door de overgang, bevallingen of na prostaatoperaties. Bij urineverlies kan acupunctuur helpen door de energie in de onderbuik te versterken.
Een andere vervelende klacht is de overactieve blaas. Dat wil zeggen urineverlies doordat de blaas zich plotseling samenknijpt bij de eerste aandrang.