Acupunctuur bij hoofdpijn

Geplaatst op door

Hoofdpijn komt vaak voor. Je kunt er veel last van hebben. Sommige mensen hebben zoveel klachten dat ze lijden aan slapeloosheid of zich regelmatig ziek moeten melden. Het kan het dagelijkse leven ernstig verstoren. Ook als je er in mindere mate last hebt, kan acupunctuur het verminderen of zelfs compleet verhelpen.

Elke hoofdpijn is anders
Hoofdpijn uit zich in pijn aan het voorhoofd, achter de ogen, boven in het hoofd, aan de zijkant of aan de schedelrand. Het kan altijd op dezelfde plaats zitten of zich van de ene plek naar de andere verplaatsen. Ook de soort pijn is bij iedereen verschillend. Sommige mensen hebben  het over een licht zeurende pijn in het hoofd. Anderen hebben het gevoel dat hun schedel uit elkaar barst. Het kan acuut of langzaam opkomen. Er zijn dus veel soorten hoofdpijn. De meest voorkomende vormen die ik behandel zijn spanningshoofdpijn en migraine.

hoofdpijn

Uitsluiten van ‘medische’ oorzaken
Hoofdpijnklachten kunnen veel oorzaken hebben. Bijvoorbeeld klachten zoals oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking of verhoogde bloeddruk. Deze gaan immers vaak met hoofdpijn gepaard. Van belang is ook om te weten of er sprake is van hoofdpijn als gevolg van een ongeval of een ernstige aandoening. Dit is belangrijke informatie  om succesvol te kunnen behandelen.

Spierspanningshoofdpijn en migraine
Bij spierspanningshoofdpijn zijn de spieren van de schouders en de nek gespannen. Het bloed en de energie die de schedel voeden worden hierdoor plaatselijk geblokkeerd. Het organisme vertaalt dit naar hoofdpijn. Dit is vaak een zeurende pijn die een paar dagen tot enkele weken kan aanhouden.

Bij migraine treedt meestal een eenzijdige, bonkende en/of stekende pijn op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Een aanval van migraine leidt vaak tot misselijkheid; soms tot overgeven toe. Normaal functioneren is dan praktisch onmogelijk.

Helpt acupunctuur mij van mijn hoofdpijn af?
In veel gevallen kan acupunctuur effectief zijn. Zeker omdat er wordt gekeken naar het totale functioneren van het lichaam als mogelijke oorzaak van de klacht. Gemiddeld zijn er zes tot acht behandelingen nodig om te kunnen beoordelen of de behandeling in jouw geval effectief is. Sommige mensen verlaten de praktijk al volledig klachtenvrij na zes behandelingen. Anderen komen regelmatig terug voor onderhoudsbehandelingen van hun klachten. Het resultaat is geheel afhankelijk van het type hoofdpijn en de bijkomende factoren, die voor iedere patiënt verschillend zijn.