Rugklachten

Geplaatst op door

Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding. Maar ook door te zwaar tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. Ik zal daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Zo’n uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

rugklachten

De symptomen kunnen heel verschillend zijn
Je staat op uit een stoel en bukt om een papiertje op te rapen. Plotseling voel je een hevige pijnscheut en je kan nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut zijn. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend: het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Ook slaapproblemen komen veelvuldig voor door pijn in de rug. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist absolute rust vereist. Soms zal ik de behandeling combineren met massage en oefeningen.

Helpt acupunctuur mij van mijn rugklachten af?
Acupunctuur kan met name op het gebied van pijnbestrijding en spierontspanning veel voor je betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor je klachten al snel verminderen of geheel verdwijnen. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn meestal meer behandelingen nodig.
Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen een symptoom bestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kan je altijd een beroep doen voor het bestrijden van de pijn.