Slaapproblemen

Geplaatst op door

Om de volgende dag weer over genoeg energie te kunnen beschikken, is het belangrijk dat je voldoende slaapt, om je ‘accu’ weer op te kunnen laden. Lukt het niet omdat je moeite hebt met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker wordt, dan heeft het direct invloed op je welzijn en jouw gedrag.

In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking af en toe last van slapeloosheid. Tweederde hiervan bestaat uit vrouwen. De term ‘slapeloosheid’ (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een stelselmatig tekort is aan nachtelijke slaap. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend. Sommigen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten beslist acht uur slapen om zich uitgerust en fit te voelen. Bij het ouder worden komt het vaker voor dat we ’s nachts even wakker worden en daarna weer inslapen. Dat is beslist niet ongewoon of ongezond.

slaapproblemen

Oorzaken en gevolgen van slaapstoornissen
Spanning thuis, spanning op het werk, bezorgdheid (piekeren) of oververmoeidheid zijn belangrijke veroorzakers van slaapstoornissen. Maar ook pijnklachten, alcoholgebruik of een onrustige slaapomgeving kunnen de nachtrust nadelig beïnvloeden. Berucht zijn het werken in ploegendienst of de gevolgen van jetlag voor het natuurlijke bioritme. De gevolgen van deze nachtelijke verstoringen kunnen zijn: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en verlaging van de algehele weerstand. Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar daar zijn nadelen aan verbonden: ze kunnen verslavend werken.

Helpt acupunctuur bij slapeloosheid?
Vanuit de acupunctuur wordt slapeloosheid gezien als een verstoring van de energiebalans. In het bekende yin-yangsymbool staat de donkere helft, de yin-energie, voor rust (nacht) en het lichte gedeelte, de yang-energie, voor actie (dag). Deze lopen vloeiend in elkaar over. Vanaf het moment van opstaan worden we actief (yang), maar in de loop van de dag wordt de yin-energie belangrijker. We bereiden ons langzaam voor op onze nachtrust. Dat is een natuurlijk proces. Maar als je te veel aan je hoofd hebt, als je loopt te piekeren of als je jouw zaakjes voor de volgende dag al loopt te plannen, dan is je natuurlijke balans verstoord. Hierdoor kan je niet in slaap komen, met alle gevolgen van dien.

Een behandeling met acupunctuur zal het tekort aan yin-energie of het teveel aan yang proberen te herstellen. Daarnaast krijg je adviezen over hoe je jouw dagritme wellicht anders zou kunnen inrichten. Eventueel komen jouw voedingsgewoonten ter sprake.