Kinderwens

Geplaatst op door
Pijn & Stress Kinderwens Allergieën
neck-pain1 a pregnant woman is holding her tummy Girl with flue

Veel mensen hebben een kinderwens. Maar helaas hebben steeds meer stellen last van verminderde vruchtbaarheid. Van verminderde vruchtbaarheid is sprake wanneer een stel gedurende 1 jaar regelmatig onbeschermde gemeenschap heeft zonder dat er een zwangerschap optreedt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het probleem ligt daarbij zowel bij de man als bij de vrouw of  allebei.
Bij de vrouw kan het liggen aan de hormoonhuishouding, verklevingen van de eileiders, endometriose of een vervroegde overgang. Vaak is er geen oorzaak te vinden.
Bij de man: In 30-40 % van de verminderde vruchtbaarheid is de kwaliteit van het sperma de boosdoener. Vaak is de beweeglijkheid van het sperma onvoldoende of zijn er onvoldoende zaadcellen aanwezig.

Acupunctuur en vruchtbaarheidsmassage  kunnen bij verschillende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid helpen. Ook kunnen beide behandelingen bij verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF, ICSI ondersteuning bieden.

Acupunctuur Praktijk Tilburg zwanger

Bij de vrouw kan met acupunctuur de hormoonhuishouding en de cyclus verbeterd worden. De functie van de eierstokken wordt verbeterd en de kwaliteit van de follikels. Het baarmoederslijmvlies en de innesteling kan worden bevorderd. Het vermindert stress en pijn tijdens eventuele behandelingen. Het vermindert kans op een miskraam.

Bij de man kan acupunctuur helpen om zowel de beweeglijkheid als de hoeveelheid en kwaliteit van het zaad te verbeteren.

Er zijn diverse onderzoeken verricht naar de invloed van acupunctuur op de vruchtbaarheid. Hieronder worden een aantal benoemd.

Geboortekaartjes Acupunctuur Praktijk Tilburg

Onderzoek op 160 vrouwen naar de invloed van acupunctuur op IVF.
In dit onderzoek werden 160 vrouwen in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg een gewone IVF behandeling, de andere groep kreeg ook een IVF behandeling, maar daarbij ook direct voor en na de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling. Na 6 weken werd een zwangerschapstest gedaan. In de acupunctuurgroep was 42% zwanger, in de niet acupunctuur groep was dat 26%.Een flink verschil!

De effecten van acupunctuur op IVF en ICSI
In dit onderzoek werden 40 mannen met onvoldoende zaadkwaliteit verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg acupunctuur en de andere groep niet. Na 5 weken werd de kwaliteit van het sperma onderzocht. De kwaliteit in de acupunctuurgroep was significant omhoog gegaan.

In deze studie werden vrouwen die een IVF of ICSI behandeling ondergingen verdeeld over drie groepen. De eerste groep kreeg acupunctuur direct voor en na de terugplaatsing. Groep 2 kreeg nog een extra behandeling 2 dagen later, rond de innesteling. De 3e groep werd niet behandeld met acupunctuur.
In groep 1 werd 36% zwanger, in groep 2 werd 39% zwanger en in de controlegroep 3 werd 26% zwanger. De beide acupunctuurgroepen scoorden dus beter dan de niet-acupunctuurgroep, maar de extra behandeling tijdens de innesteling leek geen verschil te maken.

Onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur bij PCOS 
De uitkomst is dat acupunctuur een positieve invloed kan hebben op de hormoonwaardes, de hormoonregulatie en de ovulatie bij vrouwen met PCOS.